Scheiden en uw hypotheek
Wat gebeurt er met uw hypotheek na een scheiding? Een belangrijke vraag. En ook best een spannende vraag. Wat wij vaak zien is dat één van beiden in de woning wil blijven wonen en de ander een nieuwe woning koopt of huurt. Hoe dan ook: u wilt duidelijkheid over uw financiële mogelijkheden. Bij Huygens Groep zien wij vaak drie mogelijke uitkomsten:
- De één koopt de ander uit;
- Het huis wordt verkocht;
- U blijft samen eigenaar van de woning.
Onduidelijke afspraken, dikke aktes, snelle hypotheekadviseurs, gevoel van ik-weet-niet-precies-hoe-het-zit. Een scheiding is moeilijk en heeft impact. Ook financieel natuurlijk. Uw hypotheek is daar onderdeel van. Bij Huygens Groep maken we complexe materie helder voor iedereen. En weet u wat het fijne is: u krijgt inzicht. In uw huidige financiële situatie en in uw mogelijkheden voor nieuwe toekomstplannen.
Het eerste gesprek
Op het moment dat u in overeenstemming wilt scheiden, wordt er een eerste gesprek gepland. Daar worden belangrijke vragen behandeld als: heeft u al een idee hoe lang u wilt blijven wonen in de woning? En hoe lang wilt u de rente vastzetten? Aan de hand van dit gesprek zal onze adviseur een hypotheekplan maken. Dit geeft u inzicht in uw financiële mogelijkheden en maandelijkse lasten. Zijn er keuzes gemaakt? Dan gaat de hypotheekadviseur aan de slag met mogelijke hypotheekverstrekkers.
Het verdere traject
Staat het hypotheekplan netjes op papier? Fijn. Dan bestuderen we eerst de situatie van degene die de woning blijft bewonen en stellen hardop de vraag: Is het qua hypotheek haalbaar? Nadat we het antwoord hebben doorgerekend, kijken we ook of er nog mogelijke overwaarde in de woning zit en hoe we dit kunnen inzetten. Onze adviseur krijgt een hypotheekofferte en dan is het tijd om de officiële stukken in te leveren. En vanzelfsprekend; ook daar helpen we u bij.
Alle stappen in één overzicht
Stap 1
Een eerste gesprek met de mediator van Huygens Groep. Samen kijken we naar uw hypotheekwensen, waar u wilt gaan wonen, hoe we eventuele overwaarde zo eerlijk mogelijk verdelen en hoe we bijvoorbeeld de nieuwe rente gaan vastzetten. Veel vragen, maar gelukkig nog meer antwoorden!
Stap 2
Het eerste gesprek is de basis voor het hypotheekplan dat u krijgt. Onze hypotheekadviseur zet alles netjes op papier en geeft u zo inzicht in de mogelijkheden en maandelijkse lasten.
Stap 3
Nadat u zekere keuzes heeft gemaakt, gaat de hypotheekadviseur op zoek naar de hypotheekverstrekker die op basis van uw wensen en plannen het beste bij u past.
Stap 4
Is de scheiding ingediend bij de rechtbank? Dan kan de hypotheek worden aangevraagd voor degene die de woning blijft bewonen.
Stap 5
Eerst toetsen we welke hypotheekverstrekker goed bij uw wensen en plannen past, om vervolgens de juiste hypotheek te selecteren en met u te bespreken. Ook verzamelen we alvast enkele stukken en documenten.
Stap 6
De hypotheekverstrekker controleert alle belangrijke stukken en geeft na akkoord ‘een officiële’ offerte af. U zet een handtekening en de hypotheekverstrekker stuurt netjes alle stukken naar de notaris.
Stap 7
De laatste stap is dat de notaris u uitnodigt voor een afspraak. Tijd voor aktes. Eerst de akte van verdeling of koopakte en daarna wordt de hypotheekakte bevestigd. Een mooi moment: u bent de eigenaar van een nieuwe woning.